Sukulehti 2/2022

Joukolla juhlavuotta tekemään!

Seuramme ensimmäiset kymmenen toimintavuotta alkavat olla kohtapuolin historiaa. Itse istahdin selailemaan arkistoomme taltioituja sukulehtiämme menneiltä vuosilta. Niiden parissa tulikin viivähdettyä melkoinen tovi, kun kertailin ”kymmenvuotiaame” vaiheita. En voinut kuin hämmästellä sitä, kuinka paljossa olemmekaan ehtineet olla mukana sukumme tarinaa avatessamme ja keskinäistä vuorovaikutus-tamme rakentaessamme. Kiitos tästä kuuluu teille kaikille.                  Jätetään kuitenkin tarkemmat pohdiskelut tähänastisista aikaansaannoksistamme ja uuden vuosikymmenen tavoitteista ensi kesään. Ennen niitä meidän on suunnattava aatoksemme juhlalehteem-me sekä sukukokoukseen ja -juhlaan. Hallitus on Varkaudessa saamiensa valtuuksien ja omien selvitystensä perusteella valinnut juhla-ajan ja paikan sekä käynnistänyt mm. juhlan ohjelmavalmistelut. Tapaamisestamme enemmän tässä lehdessä sekä myöhemmissä tiedotteissa.  

Myös ensi toukokuussa ilmestyvä Herraset-juhlalehtemme on jo työn alla. Kovin vaisuksi lehtemme kuitenkin jää, ellette te jäsenkuntana tule yhdessä mukaan. Niinpä uudistan teille jokaiselle pyyntöni tuottaa lehteen sisältöä. Jo mojova kasku tai valokuvakin kuvateksteineen jostakin sukuun liittyvästä tapahtumasta toisi väriä ja monipuolisuutta juhlanumeroon. Siispä rohkeasti vaan mukaan! Hiljennymme tuota pikaa viettämään joulua. Sen ikiaikainen sanoma rauhasta ja ihmisten välisestä hyvästä tahdosta puhuttelee meitä tällä kertaa aiempaa merkityksellisemmin. Tavanomaiset hyvän joulun toivotuksemme saavat syvyyttä. Hyvää tahtoa ja rauhaa todella tarvitaan ja sitä halutaan. Toivotankin itse kullekin sukuseuran hallituksen ja omasta puolestani rauhallista joulua ja valoisampaa alkavaa vuotta 2023.

Hannu

Sukulehti 1/2022

Täynnä vai puoleksi tyhjä?

Kerroin jokunen aika sitten eräälle ystävälleni sukukirjamme valmistumisesta ja kuinka runsaasti olin löytänyt itselleni aiemmin täysin tuntemattomia, joskin etäisiä serkkuja. Mainitsin keskustelukumppanilleni myös halustamme syventää tietämystämme kirjan kansien väliin taltioidusta sekä kuvailin hieman tutkijoidemme eteen nousseita haasteita. Sukututkimuksesta vähemmän kiinnostunut ystäväni puki mietteensä kysymykseksi: eikö sukukirja nykyisine sisältöineen riitä sammuttamaan tiedonjanoamme. Minun ei tarvinnut kauaa omaa kantaani pohdiskella. Mielestäni tiedonjanomme lasi on ennemminkin vasta puoliksi täynnä - voipa joku, katsantotavasta riippuen, nähdä sen puoliksi tyhjänäkin. Oli niin tai näin, terve uteliaisuus vie useimmiten asioita eteenpäin ja näin uskon käyvän sukumme tutkimuksen laajentamisessakin.

Etenkin nyt, kun meillä on siihen ”työkalu”, jolla voimme porautua tutkimuksessa eteenpäin. Vai pitäisikö tässä yhteydessä paremminkin todeta taaksepäin, eli mm. Rekon isään, Olliin ja hänen esi-isiensä maailmaan. Uusi työkalumme on DNA-tutkimus, jonka hyödyntämisen olemme toimintasuunnitelmamme mukaisesti aloittaneet vuoden vaihteessa. Otetut näytteet on lähetetty Yhdysvaltoihin ja osa meistä on jo vastaanottanut tutkimustuloksensa. Kun viimeisetkin ns. raakatiedot on saatu, aloittaa palkkaamamme tutkija, maisteri Ari Kolehmainen, tulosten analysoinnin ja loppuraportin laatimisen. Aikaa vierähtänee kesälle ennen kuin tuloksia saadaan, mutta kerromme niistä seuraavassa lehdessä.

Uutta kerrottavaa tutkimuksesta odotellen toivotan teille kaikille mitä leppoisinta ja virkistävää kesää.

Hannu