Vaakuna

Alkuvuodesta 2016 käynnistettiin seuramme toimintasuunnitelman mukainen sukuvaakunahanke. Tavoitteena oli aikaansaada seuralle oma vaakunatunnus sekä muokata sen aiheistosta ja värityksestä viestintään ja oheistuotteisiin uusi graafinen ilme. Jäsentemme voittajaksi äänestämän vaakunan perusteluissa todettiin sen mm. olevan ”väreiltään raikas” ja kuvaavan symboliikaltaan hyvin ”Reko Ollinpojan ja hänen jälkeläistensä sitoutumista maahan”.

Sukuvaakunamme vaakunaopillisen oikeellisuuden on tarkastanut heraldikko Jorma Ala-Sankila. Hän myös laati vaakunalle heraldisen selityksen: ”Vihreällä kilvellä kultainen aaltokoroinen tyviö, jonka yläpuolella neljä kultaista tähkää. Tyviössä reunoihin ulottuva musta verkko. Kypärä on suljettu. Kypäräpeite ja lakipunos vihreää ja kultaa.” Vaakunan symboliikka tulkitaan siten, että ”Kilven vihreä pohjaväri kuvaa elämän uudistumista ja suvun jatkuvuutta. Alaosan aaltokuvio ja sen peittävä kalaverkkoaihe palauttavat mieliin Herrasten ikiaikaiset asuinalueet Leppävirran Kilpikoskella sekä esivanhempiemme harjoittamat luontaistalouden elinkeinot. Neljä kultaista viljantähkää alleviivaavat Herrasen suvun vuosisataista ja vahvaa sitoutumista maahan ja sen viljelyyn sekä Reko Ollinpoikaa ja hänen sisaruksiaan, joista suku alkoi aikanaan kasuta.”

Vaakunan käyttöoikeus on jokaisella Reko Herrasen sukuseuran jäsenellä. Vaakunan kaupallisen tai muun, seuran ulkopuolisen, käytön oikeudet myöntää seuran hallitus. Seuran ulkopuolisilta voidaan periä vaakunan käytöstä korvaus, jonka suuruus määritetään käyttöoikeuden myöntämisen yhteydessä.